söndag 31 oktober 2010

Är det förbjudet att vara glad för en halsfluss?

Får man bli småglad för halsfluss? Dr Preben har fått hypokondrigenen och det är väl bara att gilla läget. Fru Preben kan tycka att det är smått enerverande med en make som ofta har samma symptom som hon själv har när hon är sjuk, ja mensvärk och sånt brukar inte överföras men annars så brukar Dr Preben drabbas ganska rejält.

Tillsammans med Dr Prebens gode vän och högt ärade kollega Dr Google kan man hitta jätteläskiga sjukdomar som stämmer in på valfria symptom... Då Dr Preben främst behandlar själsliga ting så knallade han i morse iväg till Söderjouren efter fyra- fem dagars halsont med en liten febersväng sådär i början. Kropps-doktorn tyckte att det var märkligt att Dr Preven var den förste i familjen som kom för att låta sig undersökas då åtminstone två till i familjen också uppvisade vissa symptom på sjukdom. Han tittade i halsen på Dr Preben och noterade "måttlig" rådnad, och sa att han skulle köra ett snabbtest.

Det blev tio minuter i väntrummet för stackars Dr Preben där tankar på otillbörligt nyttjande av landstingets ack så knappa resurser snurrade runt i huvudet. Inkallad till kropps-doktorn igen för räfst och rättarting, trodde han. Du har helt klart halsfluss, sa han som jobbar med sjuka kroppar. Smått jublande gick Dr Preben hemåt i regnet ömsom visslande ömsom småsjungande - han hade ju ställt rätt diganos!

Någon timme senare hade Dr Preben trettio små vedträn som tydligen kallas Kåvepenin i sin hand. Svåra om inte omöjliga att svälja. Men det är ett i-landsproblem.

Senare på kvällen åkte Dr Preben till en annan jourläkarcentral långt söder ut i detta avlånga land tillsammans med yngste sonen Va* samt Mor Preben. Va* hade också halsfluss och en liten släng av öroninflammation. Men inte blev det några vedträn där inte. Nej här blev det gotter i form av något flytande som smakar körsbär. Inte kir alltså utan något med lite mer bett mot streptokocker. Om si sådär tio dagar ska både Dr och son Preben vara fria från denna farsot.

Inga kommentarer: